,,Lidé jsou ve firmě to naprosto nejcennější, co máme. Mám hrozně rád chvíle, kdy společně hledáme řešení složitých otázek a postupně se dostáváme vpřed, až do cíle.“


Kromě práce v AUTOCONTu se věnujete také něčemu dalšímu - Jindrovu vinařství. Vnímáte to jako práci nebo jako zábavu? 
Začalo to úplně bezelstně (smích). Se ženou jsme tak často jezdili na Slovácko za vínem, až jsme v Mutěnicích koupili sklípek s malým vinohradem. Víno, které jsme se učili dělat, se vždy rychle vypilo, takže jsme další rok udělali o něco více. Nikdy jsme nepřemýšleli, že by to mělo být víc, než jen koníček, ale ani jsme se nenadáli a tu hobby fázi přerostli. Dnes žena pracuje ve vinařství na plný úvazek a já to mám jako druhou regulérní práci.

Které období v roce je pro vás časově nejnáročnější? 
Pro každého vinaře je to vinobraní. Do šesti až osmi týdnů se vám nahrne celý sběr, starost, ať seženete dostatek lidí, aby bylo aspoň trošku vhodné počasí a hlavně, ať hrozny dozrají do správné kvality. Víno se dělá na vinohradě a ze špatných hroznů dobré víno neuděláte. Na vinařství je hrozně přísné to, že máte jednu jedinou šanci za rok. Když tesař uřeže krátké prkno, druhý den si koupí jiné a může pokračovat. Když ale pokazíte cokoli ve víně, další šanci dostanete až příští rok s novým vinobraním. Často, když se nám na vinobraní hlásí lidé, ptám se jich, jestli jsou připraveníi pracovat čtrnáct až šestnáct hodin denně a druhý den v šest ráno začít znovu. Musím zaklepat na dřevo, že máme stabilní, osvědčené party přátel a kamarádů, kteří s námi umí bezmezně máknout a ještě je u toho dost legrace.

Co se na vinicích děje právě teď? 
Dokončujeme sběr. V nejbližší době snad dosbíráme Merlot a Zweigeltrebe. Obě tyto odrůdy chci po delší maceraci nechat ležet v pětisetlitrových sudech. A celé to završíme Ryzlinkem vlašským. Takže zbývá posledních cca 8 tun, které potřebujeme dostat zdravé do sklepa.

Kterou část procesu výroby vína máte nejraději? 
Ke konci sezóny na vinohradě se už těším do sklepa. Na mošty, burčák a první ochutnávání mladých vín - zakalených a plných rozvířeného kvasničného kalu. A na to, až se začnou vína samy gravitačně čistit a pootevírat nám náznaky toho, jak asi mohou po pár měsících vypadat, až je budeme lahvovat.
A naopak po zimních měsících práce ve sklepě se moc těším zpět na práci na vinohrad. Na horu zalitou sluncem, řádky vinohradu a čistou přírodu.

Jak úspěšný byl předchozí rok (na vinici)? 
Měli jsme po dvou suchých letech konečně dost vláhy. Někdy možná i moc. Letošní ročník bude poměrně specifický. Počasí v září nebylo tak slunečné a hrozny nešly do vysokých cukernatostí jako loni. Budeme mít hezké kyselinky, vína budou živá a nebudou mít vysoký obsah alkoholu.

Jaká vína jsou vaše nejoblíbenější?
To je jako otázka, které ze svých dětí máte nejradši (smích). Pravidelně se vracím ke každému vínu, které vytvoříme. Je to součást dobré vinařské praxe, pozorovat a hlídat si, jak se vína vyvíjí na lahvi.

jincich-zimola_optimized.jpg

A na která jste opravdu pyšný? 
Pyšní doufám nejsme, zato já jsem moc hrdý na náš letošní úspěch na největší vinařské soutěži světa – AWC Vienna. V konkurenci 11 232 vín ze 41 zemí světa se nám na devět zaslaných vzorků podařilo získat 1 zlatou, 6 stříbrných a 2 bronzové medaile.

Jaká vína byste doporučil "začátečníkům" a která naopak pro "fajnšmekry"?
Začátečníkům bych doporučil chodit na řízené degustace a za vinaři. A taky se ptát, zajímat, dělat si poznámky. Pak si rychle najdete styl vín, který vám sedí a také své oblíbené vinaře. A fajnšmekři sami vědí.

Máte mezi zaměstnanci AUTOCONTu nějaké stálé zákazníky?
Mezi Autoconťáky mám hlavně spoustu přátel a kamarádů. A v okruhu blízkých lidí se pak naprosto přirozeně pár našich vín vypije.

Těšíme se, až se současná doba trochu uklidní, a budeme se opět společně potkávat na firemních akcích ... třeba, právě nad skleničkou vína z Jindrova vinařství ;)