AC FORUM
Je online prostor určený pro stávající či potenciální zákazníky AutoContu, kteří mají zájem o AC novinky, chtějí čerpat informace z AC blogů či přispívat do diskusí. Mohou zde získat informace z konferencí, prezentací a dalších neveřejných dokumentů.

AC
FORUM

Je online prostor určený pro stávající či potenciální zákazníky AutoContu, kteří mají zájem o AC novinky, chtějí čerpat informace z AC blogů či přispívat do diskusí. Mohou zde získat informace z konferencí, prezentací a dalších neveřejných dokumentů.

×
Blog teaser image

Můj spodní šuplík a GDPR

Pro mnohé je GDPR strašák, pro mnohé znamená další penzum práce. GDPR by nás všechny mělo především chránit (všichni jsme subjekty osobních údajů :-)). A jak to u zákonů a norem bývá, občas takové „širokospektrální antibiotikum“ zabije i ty „dobré“ mikroorganismy. Pokusme se však najít na GDPR i něco pozitivního z pohledu každé organizace a firmy.

Po delší době jsem se konečně „dokopal“ k tomu, abych si udělal pořádek ve „spodním šuplíku“. To je šuplík, kam obvykle dávám papíry a věci, když si chci udržet pořádek na pracovním stole a nechci ty „papíry“ ještě vyhodit. Ano, jsem v tomhle poněkud nesystematický a nepořádný. Mea culpa, mea maxima culpa, sypu si popel na hlavu. To, že bych měl obsah šuplíku probrat, jsem samozřejmě věděl už dávno, ale přirozená lidská lenost mě vedla k tomu, že jsem to stále odkládal a raději vždy dělal něco jiného a důležitějšího. Nakonec jsem však byl okolnostmi donucen šuplík probrat, zkrátka už se tam další „papíry“ nevešly. A ejhle, najednou jsem objevil objednací kartičku k zubaři, kterou jsem již dlouho hledal a tak už opět přesně vím, kdy mám jít na preventivku a nemusím podstupovat trapný telefonát do ordinace a vyzvídat, na kdy jsem se to vlastně objednal.

Něco podobného se teď děje v souvislosti s GDPR. Většina organizací a firem ví (teda všechny, kde jsem konzultoval), že neví, kde mají uloženy osobní údaje. Neví, kde všude jim běhají a leží data jejich zaměstnanců, partnerů nebo zákazníků. Většinou mají nějaké tušení, ale všechny „šuplíky prošmejděny“ nemají. O potřebě mít inventuru a přehled nikdo nepochybuje, ale kde najít síly a motivaci pro takovou a přiznejme si, ne zrovna zábavnou, akci.

A právě v tomhle vidím přínos GDPR. Najednou je tady něco nebo někdo, kdo nás nutí se do toho pustit. Málokdo si současně uvědomuje, že už zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů po nás žádal, abychom osobní údaje chránili, ale tak nějak jsme to nebrali moc v potaz. Nyní nás GDPR tedy motivuje.

Nemyslím si, že bychom v souvislosti s GDPR nasazovali nutně nové systémy, rozuměj nové firewally nebo šifrovací aparáty. Ale uděláme si pořádek, řekneme si, kde jsou osobní údaje a zamyslíme se nad tím, jestli jsou dostatečně chráněny. Zavedeme si pravidla, jak s osobními daty nakládat a co dělat, když se k nám někdo vloupá. Většina firem a organizací nemá potřebu s osobními údaji nějak čachrovat a  přestože GDPR nemíří proti nim, je to poněkud obtěžující. Ale na druhou stranu udělat si v datech čas od času pořádek, není na škodu, ne?

Pokud vás GDPR přesto děsí, nevíte, kde začít a jak začít, neváhejte a obraťte se na AutoCont. Rádi vám pomůžeme s implementací GDPR jako takového nebo aspoň poradíme. AutoCont ví jak.

Související články

Article teaser image

Silná a citlivá důvěrnice NINA


Firemní data patří k tomu nejcennějšímu, a proto je třeba neustále dbát na jejich zabezpečení. Zaměstnanci dnes navíc firemní dokumenty a informace sdílí i aktualizují na portálech a dalších interních nebo cloudových úložištích.

více

Article teaser image

Řízení identit je velké téma budoucnosti


Kdopak jsi? Jedna z prvních otázek, kterou jste v životě dostali. A od té chvíle vás provází celý život. Představujete se potenciálním partnerům na rande i obchodním partnerům na byznys schůzkách.

více

Blog teaser image

Jsme skutečně připraveni?


WannaCry udeřil nebývalou mediální silou, kterou bych si troufal přirovnat k viru Michelangelo.

více

Komentáře

Související články

Article teaser image

Silná a citlivá důvěrnice NINA


Firemní data patří k tomu nejcennějšímu, a proto je třeba neustále dbát na jejich zabezpečení. Zaměstnanci dnes navíc firemní dokumenty a informace sdílí i aktualizují na portálech a dalších interních nebo cloudových úložištích.

více

Article teaser image

Řízení identit je velké téma budoucnosti


Kdopak jsi? Jedna z prvních otázek, kterou jste v životě dostali. A od té chvíle vás provází celý život. Představujete se potenciálním partnerům na rande i obchodním partnerům na byznys schůzkách.

více

Blog teaser image

Jsme skutečně připraveni?


WannaCry udeřil nebývalou mediální silou, kterou bych si troufal přirovnat k viru Michelangelo.

více

Article teaser image

Hlavním tématem IT pro Byznys byla digitální transformace


Koncem května se v pražském hotelu Pyramida konal druhý ročník konference IT pro Byznys, pořádané společností AutoCont. Hlavním tématem konference byly informační systémy, aplikační řešení a bezpečnost v době digitální transformace.

více

Blog teaser image

Jen aby nám nezlevnily hamburgery…


O WannaCry asi nemá cenu psát, protože se už asi napsalo vše. Je však zajímavé se podívat, co tato kampaň o uživatelích vypovídá.

více

Article teaser image

Přijďte se inspirovat 23.5 do hotelu Pyramida v Praze


Konference IT pro Byznys 2017 nabídne hodně zajímavých témat a ukázek o tom, kam se posouvají informační systémy, podnikové aplikace a bezpečnost v éře digitální transformace. Nenechte si ujít !

více

Blog teaser image

Važte si svého ajťáka


„Ajťáci“ a IT oddělení obecně jsou pány vašeho informačního systému, bez něhož se vaše organizace zastaví, nebo se vrátí do „doby papírové“. Bez IT to zkrátka nepůjde…

více

Blog teaser image

CSI: oddělení kybernetiky


Viděli jste některý z dílů tohoto seriálu? Pokud ano, víte o čem je další text…

více

Blog teaser image

Ransomware pro každého


Ransomware je dnes velký byznys. Dalo by se říct, že je to dnes už svým způsobem průmysl, který generuje svým tvůrcům a operátorům velké peníze. A protože kde jsou peníze, tam je i zločin, jedná se o nebývale rychle rostoucí odvětví.

více

Blog teaser image

Hackující hackeři hackli


Nikdy nevíte, kde všude se může skrývat nebezpečí, a proto je nutné být stále ve střehu.

více