AC FORUM
Je online prostor určený pro stávající či potenciální zákazníky AutoContu, kteří mají zájem o AC novinky, chtějí čerpat informace z AC blogů či přispívat do diskusí. Mohou zde získat informace z konferencí, prezentací a dalších neveřejných dokumentů.

AC
FORUM

Je online prostor určený pro stávající či potenciální zákazníky AutoContu, kteří mají zájem o AC novinky, chtějí čerpat informace z AC blogů či přispívat do diskusí. Mohou zde získat informace z konferencí, prezentací a dalších neveřejných dokumentů.

×
Blog teaser image

Můj spodní šuplík a GDPR

Pro mnohé je GDPR strašák, pro mnohé znamená další penzum práce. GDPR by nás všechny mělo především chránit (všichni jsme subjekty osobních údajů :-)). A jak to u zákonů a norem bývá, občas takové „širokospektrální antibiotikum“ zabije i ty „dobré“ mikroorganismy. Pokusme se však najít na GDPR i něco pozitivního z pohledu každé organizace a firmy.

Po delší době jsem se konečně „dokopal“ k tomu, abych si udělal pořádek ve „spodním šuplíku“. To je šuplík, kam obvykle dávám papíry a věci, když si chci udržet pořádek na pracovním stole a nechci ty „papíry“ ještě vyhodit. Ano, jsem v tomhle poněkud nesystematický a nepořádný. Mea culpa, mea maxima culpa, sypu si popel na hlavu. To, že bych měl obsah šuplíku probrat, jsem samozřejmě věděl už dávno, ale přirozená lidská lenost mě vedla k tomu, že jsem to stále odkládal a raději vždy dělal něco jiného a důležitějšího. Nakonec jsem však byl okolnostmi donucen šuplík probrat, zkrátka už se tam další „papíry“ nevešly. A ejhle, najednou jsem objevil objednací kartičku k zubaři, kterou jsem již dlouho hledal a tak už opět přesně vím, kdy mám jít na preventivku a nemusím podstupovat trapný telefonát do ordinace a vyzvídat, na kdy jsem se to vlastně objednal.

Něco podobného se teď děje v souvislosti s GDPR. Většina organizací a firem ví (teda všechny, kde jsem konzultoval), že neví, kde mají uloženy osobní údaje. Neví, kde všude jim běhají a leží data jejich zaměstnanců, partnerů nebo zákazníků. Většinou mají nějaké tušení, ale všechny „šuplíky prošmejděny“ nemají. O potřebě mít inventuru a přehled nikdo nepochybuje, ale kde najít síly a motivaci pro takovou a přiznejme si, ne zrovna zábavnou, akci.

A právě v tomhle vidím přínos GDPR. Najednou je tady něco nebo někdo, kdo nás nutí se do toho pustit. Málokdo si současně uvědomuje, že už zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů po nás žádal, abychom osobní údaje chránili, ale tak nějak jsme to nebrali moc v potaz. Nyní nás GDPR tedy motivuje.

Nemyslím si, že bychom v souvislosti s GDPR nasazovali nutně nové systémy, rozuměj nové firewally nebo šifrovací aparáty. Ale uděláme si pořádek, řekneme si, kde jsou osobní údaje a zamyslíme se nad tím, jestli jsou dostatečně chráněny. Zavedeme si pravidla, jak s osobními daty nakládat a co dělat, když se k nám někdo vloupá. Většina firem a organizací nemá potřebu s osobními údaji nějak čachrovat a  přestože GDPR nemíří proti nim, je to poněkud obtěžující. Ale na druhou stranu udělat si v datech čas od času pořádek, není na škodu, ne?

Pokud vás GDPR přesto děsí, nevíte, kde začít a jak začít, neváhejte a obraťte se na AutoCont. Rádi vám pomůžeme s implementací GDPR jako takového nebo aspoň poradíme. AutoCont ví jak.

Související články

Article teaser image

TechFórum 2017 rozhovory a názory


Rádi bychom se ohlédli za zákaznickou konferencí AutoCont TechForum 2017 a podělili se o názory, které nám k IT trendům i kybernetické bezpečnosti poskytli řečníci z dopolední části akce.

více

Blog teaser image

GDPR kam se podíváš


Firmy a organizace se probouzejí a začínají uvažovat o řešení GDPR. Přestože se o GDPR rozhodlo již vloni, pro mnohé se objevil tak náhle, jako grónský ledovec před přídí Titanicu. A na mnohé stejně tak působí.

více

Blog teaser image

Dvě novely jednoho zákona, skoro najednou


Nemálo zmatku způsobuje, že ve dvou po sobě následujících měsících byly vydány dva zákony regulující oblast kybernetické bezpečnosti. Oba mají dopad na zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti (ZoKB).

více

Komentáře

Související články

Article teaser image

TechFórum 2017 rozhovory a názory


Rádi bychom se ohlédli za zákaznickou konferencí AutoCont TechForum 2017 a podělili se o názory, které nám k IT trendům i kybernetické bezpečnosti poskytli řečníci z dopolední části akce.

více

Blog teaser image

GDPR kam se podíváš


Firmy a organizace se probouzejí a začínají uvažovat o řešení GDPR. Přestože se o GDPR rozhodlo již vloni, pro mnohé se objevil tak náhle, jako grónský ledovec před přídí Titanicu. A na mnohé stejně tak působí.

více

Blog teaser image

Dvě novely jednoho zákona, skoro najednou


Nemálo zmatku způsobuje, že ve dvou po sobě následujících měsících byly vydány dva zákony regulující oblast kybernetické bezpečnosti. Oba mají dopad na zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti (ZoKB).

více

Blog teaser image

Vše je jinak!


S hesly je to úplně jinak. Autor normy NIST a mnoha Best Practice změnil názor a lituje.

více

Blog teaser image

Máme nebo nemáme čas?


Ještě máme čas. Nás se to vůbec netýká. To je věc ajťáků. GDPR.

více

Article teaser image

Silná a citlivá důvěrnice NINA


Firemní data patří k tomu nejcennějšímu, a proto je třeba neustále dbát na jejich zabezpečení. Zaměstnanci dnes navíc firemní dokumenty a informace sdílí i aktualizují na portálech a dalších interních nebo cloudových úložištích.

více

Article teaser image

Řízení identit je velké téma budoucnosti


Kdopak jsi? Jedna z prvních otázek, kterou jste v životě dostali. A od té chvíle vás provází celý život. Představujete se potenciálním partnerům na rande i obchodním partnerům na byznys schůzkách.

více

Blog teaser image

Jsme skutečně připraveni?


WannaCry udeřil nebývalou mediální silou, kterou bych si troufal přirovnat k viru Michelangelo.

více

Article teaser image

Hlavním tématem IT pro Byznys byla digitální transformace


Koncem května se v pražském hotelu Pyramida konal druhý ročník konference IT pro Byznys, pořádané společností AutoCont. Hlavním tématem konference byly informační systémy, aplikační řešení a bezpečnost v době digitální transformace.

více

Blog teaser image

Jen aby nám nezlevnily hamburgery…


O WannaCry asi nemá cenu psát, protože se už asi napsalo vše. Je však zajímavé se podívat, co tato kampaň o uživatelích vypovídá.

více