AC FORUM
Je online prostor určený pro stávající či potenciální zákazníky AutoContu, kteří mají zájem o AC novinky, chtějí čerpat informace z AC blogů či přispívat do diskusí. Mohou zde získat informace z konferencí, prezentací a dalších neveřejných dokumentů.

AC
FORUM

Je online prostor určený pro stávající či potenciální zákazníky AUTOCONTu, kteří mají zájem o AC novinky, chtějí čerpat informace z AC blogů či přispívat do diskusí. Mohou zde získat informace z konferencí, prezentací a dalších neveřejných dokumentů.

×
Blog teaser image

Můj spodní šuplík a GDPR

Pro mnohé je GDPR strašák, pro mnohé znamená další penzum práce. GDPR by nás všechny mělo především chránit (všichni jsme subjekty osobních údajů :-)). A jak to u zákonů a norem bývá, občas takové „širokospektrální antibiotikum“ zabije i ty „dobré“ mikroorganismy. Pokusme se však najít na GDPR i něco pozitivního z pohledu každé organizace a firmy.

Po delší době jsem se konečně „dokopal“ k tomu, abych si udělal pořádek ve „spodním šuplíku“. To je šuplík, kam obvykle dávám papíry a věci, když si chci udržet pořádek na pracovním stole a nechci ty „papíry“ ještě vyhodit. Ano, jsem v tomhle poněkud nesystematický a nepořádný. Mea culpa, mea maxima culpa, sypu si popel na hlavu. To, že bych měl obsah šuplíku probrat, jsem samozřejmě věděl už dávno, ale přirozená lidská lenost mě vedla k tomu, že jsem to stále odkládal a raději vždy dělal něco jiného a důležitějšího. Nakonec jsem však byl okolnostmi donucen šuplík probrat, zkrátka už se tam další „papíry“ nevešly. A ejhle, najednou jsem objevil objednací kartičku k zubaři, kterou jsem již dlouho hledal a tak už opět přesně vím, kdy mám jít na preventivku a nemusím podstupovat trapný telefonát do ordinace a vyzvídat, na kdy jsem se to vlastně objednal.

Něco podobného se teď děje v souvislosti s GDPR. Většina organizací a firem ví (teda všechny, kde jsem konzultoval), že neví, kde mají uloženy osobní údaje. Neví, kde všude jim běhají a leží data jejich zaměstnanců, partnerů nebo zákazníků. Většinou mají nějaké tušení, ale všechny „šuplíky prošmejděny“ nemají. O potřebě mít inventuru a přehled nikdo nepochybuje, ale kde najít síly a motivaci pro takovou a přiznejme si, ne zrovna zábavnou, akci.

A právě v tomhle vidím přínos GDPR. Najednou je tady něco nebo někdo, kdo nás nutí se do toho pustit. Málokdo si současně uvědomuje, že už zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů po nás žádal, abychom osobní údaje chránili, ale tak nějak jsme to nebrali moc v potaz. Nyní nás GDPR tedy motivuje.

Nemyslím si, že bychom v souvislosti s GDPR nasazovali nutně nové systémy, rozuměj nové firewally nebo šifrovací aparáty. Ale uděláme si pořádek, řekneme si, kde jsou osobní údaje a zamyslíme se nad tím, jestli jsou dostatečně chráněny. Zavedeme si pravidla, jak s osobními daty nakládat a co dělat, když se k nám někdo vloupá. Většina firem a organizací nemá potřebu s osobními údaji nějak čachrovat a  přestože GDPR nemíří proti nim, je to poněkud obtěžující. Ale na druhou stranu udělat si v datech čas od času pořádek, není na škodu, ne?

Pokud vás GDPR přesto děsí, nevíte, kde začít a jak začít, neváhejte a obraťte se na AutoCont. Rádi vám pomůžeme s implementací GDPR jako takového nebo aspoň poradíme. AutoCont ví jak.

Související články

Blog teaser image

Co se to s námi stalo, přestali jsme se bát?


Volně navazuji na jeden z mých starších textů a znovu kladu otázku: „Nakolik reálně posuzujeme nebezpečí kolem nás?“ „Nakolik věříme tomu, že se nám nemůže nic stát?“.

více

Blog teaser image

Příběh ze života


Koukám do výsledku phishingového testu a lámu si hlavu s tím, proč jsme propadli - výsledek je nevalný :-(

více

Blog teaser image

Umělá inteligence


Na začátku září jsem se začetl do prognóz pro letošní a příští rok. Očekává se nástup umělé inteligence, máme se tedy bát?

více

Komentáře

Související články

Blog teaser image

Co se to s námi stalo, přestali jsme se bát?


Volně navazuji na jeden z mých starších textů a znovu kladu otázku: „Nakolik reálně posuzujeme nebezpečí kolem nás?“ „Nakolik věříme tomu, že se nám nemůže nic stát?“.

více

Blog teaser image

Příběh ze života


Koukám do výsledku phishingového testu a lámu si hlavu s tím, proč jsme propadli - výsledek je nevalný :-(

více

Blog teaser image

Umělá inteligence


Na začátku září jsem se začetl do prognóz pro letošní a příští rok. Očekává se nástup umělé inteligence, máme se tedy bát?

více

Blog teaser image

Realita


Nakolik reálně posuzujeme nebezpečí kolem nás? Nakolik věříme tomu, že se nám nemůže nic stát?

více

Blog teaser image

Film Síť aneb jak to měla Angela Bennet jednoduché


Jeden z programů reprízoval nedávno film Síť, v hlavní roli se Sandrou Bullock. Lehká zábava obsahující drama, napětí, možná kousek krimi, ale přinášející také kousek ponaučení.

více

Article teaser image

Úspěšný projekt komplexní kybernetické bezpečnosti pro SUKL


AutoCont dodal pro Státní ústav pro kontrolu léčiv komplexní systém kybernetické bezpečnosti SIEM a zajišťuje i kontinuální dostupnost řešení včetně služeb Security Operation Center.

více

Article teaser image

Moderní nástroj pro efektivní biometrické podepisování


Řešení od AutoContu umožnilo získat společnosti GIENGER efektivní moderní nástroj pro biometrické podepisování na prodejně i v terénu.

více

Article teaser image

Ozvěny konference IT pro BYZNYS 2018


Videozáznamy názorů obchodního ředitele Microsoftu a IBM i dalších manažerů AutoContu na přínosy zpracovaných a vizualizovaných dat, rezerv ve využívání moderních IT technologií v českých organizacích a další témata.

více

Blog teaser image

Sociální manipulace aneb „nigerijské dopisy“ v akci


„Včera mi psal pan Samuel Akoma, prý jsem zdědil 12 miliónů dolarů.“ Tohle se mi píše velmi lehce, stal se ze mě dolarový milionář. Celé to má jeden háček.

více

Article teaser image

Ohlédnutí za konferencí IT pro Byznys 2018


Téměř 200 účastníků květnové AutoCont konference si užilo zajímavý odborný obsah i příjemnou atmosféru akce. Podívejte se na videoreportáž a foto.

více