Investiční skupina KKCG vstupuje do AutoContu

Praha (19. říjen 2017) – Investiční společnost KKCG podnikatele Karla Komárka kupuje majoritní část holdingu AutoCont, který je největším nezávislým českým poskytovatelem IT služeb. Je to letos nejvýznamnější akvizice v oblasti informačních technologií v Česku. Smlouva mezi oběma subjekty byla podepsána včera.

Podle smlouvy se skupina KKCG stává sedmdesátiprocentním akcionářem společnosti AutoCont Holding. Zbývajících třicet procent akcií zůstává i nadále v rukou současného managementu. AutoCont tak po sedmadvaceti letech úspěšného fungování na trhu vstupuje do nové éry a stává se součástí jedné z největších investičních společností v České republice. Transakce podléhá schválení Úřadu pro hospodářskou soutěž, jak v České republice, tak na Slovensku. Do doby než bude schválena, bude AutoCont jednat samostatně.

„Naší dlouhodobou vizí je vybudovat silný podnikatelský pilíř zaměřený na informační technologie. Máme v portfoliu zajímavé domácí i zahraniční IT společnosti, spolupracujeme s technologickým gigantem Foxconn. Vstup do AutoContu je dalším krokem k naplňování této vize. AutoContu může toto spojení přinést nové zajímavé obchodní příležitosti a skupinu KKCG výrazně posune v IT oblasti,“  uvedl Michal Tománek, investiční ředitel, zodpovědný ve skupině KKCG za nové technologie.

„V AutoContu jsme vždy dokázali průběžně reagovat na vývoj trhu a přizpůsobovat nejen nabídku, ale i způsob fungování firmy potřebám zákazníků,“  říká Martin Grigar předseda představenstva AutoCont Holding. „Při poslední strategické debatě jsme se shodli, že je čas posunout se opět o patro výš. Výsledkem je dnes oznámené spojení s investorem, od kterého očekáváme především podporu v rozvoji společnosti a její růst do dalších perspektivních oblastí a to nejen v České a Slovenské republice,“  dodal.

IT strategie skupiny KKCG sází na to, že firmy stále více mění způsob, jakým využívají IT služby. Tato doslova revoluce je způsobena jednak stále rostoucím fenoménem cloudových služeb, ale také například zvyšující se nutností řešit rizika spojená s bezpečností informačních technologií, nebo se stále aktuálnější potřebou digitálně transformovat i tradiční obory. A právě AutoCont by se měl stát lídrem v poskytování IT služeb nové generace, protože jen tak bude možné komplexně pokrývat potřeby zákazníků. Akvizice významné části AutoContu znamená získání cenného know-how, jež prezentuje zhruba tisíc odborníků, kteří zde pracují. Na trhu je AutoCont znám tím, že jeho zaměstnanci jsou na vysoké odborné úrovni, a zároveň velmi loajální k firmě. „To, že jsme viděli jedinečnou DNA firmy, bylo velmi důležitým momentem při rozhodování, proč do AutoContu investovat,“  dodává M. Tománek.

AutoCont Holding
AutoCont Holding a.s. je český soukromý holding působící v České republice a na Slovensku. Největší a nejvýznamnější částí této skupiny je AutoCont CZ. Do holdingu dále patří slovenská společnost AutoCont SK, která podniká v obdobných oblastech jako AutoCont CZ a společnost CAD Studio, nejvýznamnější český dodavatel CAD řešení a služeb založených na technologiích Autodesk. V uplynulém roce zaměstnával holding ve všech svých firmách více než 1000 zaměstnanců a konsolidované tržby přesáhly 4 mld. Kč.

AutoCont působí v oblasti dodávek zboží, služeb a řešení na poli informačních a komunikačních technologií úspěšně již od roku 1990. K rychlému rozvoji v prvních deseti letech přispěla výroba vlastní značky osobních počítačů a systematické budování rozsáhlé obchodní a servisní sítě. V druhém desetiletí své existence se AutoCont zaměřil na poskytování komplexních IT řešení a služeb pro firemní klientelu a státní správu, čímž se postupně propracoval mezi nejvýznamnější společnosti v oblasti rozsáhlých a složitých ICT projektů.

Systematické a dlouhodobé budování odborných schopností, pečlivé sledování potřeb zákazníků a v neposlední řadě i promyšlená vnitřní organizace firmy – to vše přispělo k tomu, že je AutoCont v současné době největším a nejvýznamnější českým dodavatelem informačních a komunikačních technologií.

Investiční skupina KKCG
Informační technologie jsou v KKCG zastoupeny společnostmi Conectart, DataSpring, či SafeDX. Firma Conectart vznikla z bývalých Informačních linek 1188 a nabízí komplexní portfolio kontaktních center. V současné době dynamicky roste v oblasti Business Process Outsourcing.
DataSpring je podle hodnocení Deloitte Technology Fast 50 nejrychleji rostoucí technologickou firmou u nás. Poskytuje profesionální cloudové a IT služby, specializuje se na analýzu a zpracování dat, poskytuje poradenství v oblasti business inteligence a vyvíjí vlastní software. Provozuje datové centrum s certifikací Tier III.
SafeDX je společný podnik KKCG a technologického giganta Foxconn. Poskytuje služby outsourcingu IT provozu a nabízí cloudové služby umístěné ve vlastních datových centrech. Staví datová centra, která zároveň provozuje. Zaměřuje se na region střední a východní Evropy a Asii. Na vyhledávání atraktivních start-upů se soustředí venture kapitálový fond Springtide Ventures, který rovněž patří stoprocentně do skupiny KKCG. Na investice tohoto typu jsou v něm alokovány prostředky až do výše 60 milionů euro. Fond zatím získal podíly v izraelských společnostech Bio-Nexus a SpotInst, v domácích firmách jako je cloud4com, Cleerio, Geewa, či nedávno ThreatMark.
KKCG je mezinárodní investiční skupina s aktivy 4,8 mld. eur. Zaměstnává víc než 2 500 lidí. Jako strategický investor se dlouhodobě zaměřuje na oblasti těžby ropy a zemního plynu, na loterijní průmysl, cestovní ruch a na investice do informačních technologií. Skupina KKCG drží podíly ve více než 25 českých a zahraničních společnostech, mezi které patří např. skupina MND, SAZKA Group, VÍTKOVICE, cestovní skupina FISCHER a všechny výše zmíněné IT společnosti. KKCG působí v 10 zemích světa.